MDDSZ Varnost v gradbeništvu

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Delo v izkopih

Delo v izkopih, predorih, cevovodih in ob vodi Natisni

Pri delu v gradbenih jamah, vodnjakih, gradbiščih pod zemljo ali predorih je potrebno upoštevati naslednje varnostne ukrepe:

  • uporabiti ustrezne oporne konstrukcije ali nasip,
  • preprečiti nevarnosti za padec človeka, materialov ali predmetov ali poplavljanje,
  • zagotoviti zadostno prezračevanje na vseh deloviščih za zagotovitev takega zraka za dihanje, ki ni nevaren ali zdravju škodljiv,
  • omogočiti delavcem, da se umaknejo na varno območje v primeru požara ali vdora vode ali materialov.
delo-v-izkopih.jpg

V primeru izkopavanja na območju, kjer so plinske, električne, vodovodne, kanalizacijske ali druge napeljave, naprave ali objekti, je potrebno dela opravljati po navodilih in pod nadzorstvom strokovne osebe, ki jo sporazumno določita lastnik naprave ali z njegove strani pooblaščeni vzdrževalec in  izvajalec del.

Pri izkopavanju ali čiščenju z zemljo zasutih jam, vodnjakov, kanalov in podobno, je potrebno predhodno ugotoviti morebitno prisotnost ogljikovega monoksida in drugih škodljivih, vnetljivih ali eksplozivnih plinov.

Izkop v globino več kot 100 cm je potrebno obvezno opravljati ob izvajanju varnostnih ukrepov, ki preprečujejo zrušitev zemeljskih plasti z bočnih strani in usip izkopanega materiala (z zagatnimi stenami, razpiranjem ali ureditvijo brežin ob upoštevanju kota notranjega trenja zemljine). Ob zgornjem robu izkopa je treba obvezno zagotoviti vsaj 100 cm širokega prostega pasu (prostora), na katerem ni dovoljeno odlaganje materiala ali ga uporabljati za transportne poti.

Jarke in druge izkope je potrebno kopati v zadostni širini, ki omogoča neovirano delo delavcev v njih tako, da ostaja po razpiranju in postavitvi cevovoda ali druge naprave (opaža, zidu) v izkopu najmanj 60 cm prostora za gibanje delavcev.

Odstranitev opažev ob zasipanju izkopa je potrebno opraviti po navodilu in pod nadzorstvom vodje posameznih del. Če bi odstranjevanje opaža lahko povzročilo nevarnost za delavce, je potrebno opaž pustiti v izkopu.

Za sestopanje delavcev v izkop ali vračanje iz izkopa, globljega od 100 cm, morajo biti zagotovljene lestve ustrezne dolžine, tako da sega držalo za roke najmanj 100 cm nad robove  izkopa.

Poti in rampe za odvažanje materiala iz izkopa morajo ustrezati trdnosti terena in karakteristikam transportnih vozil. Njihov nagib v primeru predvidene vožnje z običajnimi tovornimi vozili ne sme presegati 12,5%.

Cevovodi

Dela v cevovodih (in utesnjenih prostorih) opravljajo lahko le polnoletni, zdravstveno sposobni ter strokovno usposobljeni delavci, ki so bili predhodno poučeni o nevarnostih in ukrepih za varno delo pri delu v cevovodih.

Pred pričetkom izvajanja del mora vodja posameznih del preveriti stanje v cevovodu (kontrola prisotnih plinov, vizualni pregled...) in izvesti potrebne preventivne ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev. Vsa dela v cevovodih se lahko opravljajo samo pod neposredno kontrolo vodje posameznih del.

Varovanje delavcev v cevovodih mora biti zagotovljeno s površine pri vseh odprtih dostopih. Med delavci v cevovodu in odgovorno osebo zunaj mora biti zagotovljen zanesljiv način sporazumevanja. Vodja del mora imeti pri sebi telefon, da lahko pokliče na pomoč reševalno službo. Zunaj, ob vstopih v cevovod, mora biti takšno število usposobljenih delavcev in ustrezne opreme, da je možno takoj pristopiti k reševanju delavcev iz cevovoda. Vsak delavec v cevovodu mora imeti baterijsko ali električno prenosno svetilko.

Delavci lahko opravljajo dela le v cevovodih, katerih premer je  večji od 1000 mm. Dela v cevovodih premera od 600 mm do 1000 mm lahko delavci izvajajo le v izrednih primerih, če je:

  • predhodno preverjeno, da je opravljanje del možno brez nevarnosti za porušitev cevi, eksplozijo, utopitev, zadušitev ali zastrupitev delavca;
  • zagotovljeno, da se delavci premikajo po cevovodu le na napravah, ki so povezane in vodene z vrvmi ali drogovi od vhodne odprtine v cevovod ali od zunaj;
  • da je delavec pod stalnim vizualnim nadzorom.

Vstop delavcev v cevovod premera pod 600 mm je prepovedan.

Če v delovnem postopku nastajajo škodljivi plini ali prah, mora biti zagotovljeno prisilno zračenje. Prah, ki nastaja v postopku dela v cevovodu, mora biti  odstranjen ali odsesovan čim bližje mestu nastanka.

Delavci morajo takoj zapustiti cevovod v primerih vdora vode, pojava škodljivih plinov, izpada električne energije ali zaustavitve delovanja prezračevalnega sistema. Z deli v cevovodu se lahko nadaljuje šele, ko vodja del preveri, da nevarnosti ni več.

Dela ob vodi

Kadar pri izvajanju del obstaja nevarnost utopitve, je potrebno poskrbeti za:

  • primerno ureditev delovišča ter ustrezno opremo za varno delo;
  • predpisano reševalno opremo in sredstva za reševanje (kot velja za urejena kopališča);
  • vsaj enega usposobljenega reševalca iz vode;
  • usposobljenost delavcev za samoreševanje iz vode (znanje plavanja);
  • neoviran dostop za reševalce in reševalno opremo;
  • druge predpisane ukrepe.

Pri izvajanju del nad/ob rekah in vodnih pregradah z velikim pretokom morajo delavci kljub izvajanju drugih ukrepov za varnost in zdravje pri delu nositi tudi reševalne jopiče.

Na vtokih v elektrarne in drugih mestih, kjer voda ustvarja sesalni učinek, je pred pričetkom izvajanja del potrebno zapreti zapornice ali izvesti druge ustrezne ukrepe za preprečitev odplavitve in utonitve delavcev.

Na deloviščih, kjer obstaja nevarnost utopitve delavcev zaradi hitrega naraščanja vodne gladine, je treba predvideti ukrepe (nadzor, signalizacija, način in poti umika) in zagotoviti  opremo za hitro reševanje oziroma umik delavcev iz nevarnega  območja.

Na vodah, po katerih se odvija promet, je potrebno zagotoviti tudi ukrepe za varovanje delovišča pred nevarnostmi, ki izhajajo iz  prometa po vodi.

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem, ki delajo na področju gradbeništva, približati eno najpomembnejših orodij zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, in sicer ocenjevanje tveganja.

 

Ocena tveganja

Predstavitev postopka za enostavno ocenjevanje tveganja za varnost in zdravje pri delu na gradbišču.

 

Dobro je vedeti

Najpogostejše nevarnosti in tveganja pri delu na gradbiščih.